Sód zamiast litu
3 stycznia 2013, 12:10Od kilku lat eksperci coraz bardziej interesują się bateriami litowo-tlenowymi. Tego typu urządzenia są o tyle atrakcyjne, że ich teoretyczna gęstość energetyczna, wynosząca około 3458 Whkg-1, jest zbliżona do gęstości energetycznej benzyny. Problem jednak w tym, że baterie litowo-powietrzne są urządzeniami jednorazowego użytku, większości z nich nie można powtórnie ładować.
Grenlandzkie przyspieszenie wyjaśnione
17 lipca 2013, 09:51Specjaliści z Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES) na University of Colorado Boulder zaproponowali wyjaśnienie tajemniczego przyspieszenia ruchu lodów na Grenlandii. Od około 10 lat naukowcy obserwują, że grenlandzkie lodowce przesuwają się w kierunku morza szybciej niż dotychczas
Żywności będzie coraz mniej?
2 kwietnia 2014, 09:08Jeszcze kilka lat temu naukowcy uważali, że globalne ocieplenie nie zaszkodzi w najbliższym czasie produkcji żywności. Problemy miały pojawić się, gdy temperatura wzrośnie o 3-4 stopnie Celsjusza ponad obecny poziom. Jednak w przygotowywanym obecnie raporcie IPCC znajdziemy informację, że zmiany klimatyczne już wkrótce doprowadzą do spadku produkcji żywności.
Nadprzewodzący siarkowodór
16 grudnia 2014, 10:02Specjaliści badający nadprzewodnictwo wysokotemperaturowe od 30 lat skupiają swoją uwagę na miedzianach. Najwyższa uzyskana dotychczas temperatura, w jakiej miedziany są nadprzewodnikami wynosi 164 kelwiny (-109 stopni Celsjusza). Jednak naukowcom udało się pobić ten rekord. Wykorzystali w tym celu siarkowodór, który poddany ciśnieniu podobnemu jakie panuje we wnętrzu Ziemi wykazywał właściwości nadprzewodzące w temperaturze 190 kelwinów (-83 stopnie Celsjusza)
Biały karzeł wchłania asteroidę
22 października 2015, 08:17Naukowcy pracujący przy misji K2 Teleskopu Kepler odkryli białego karła, który niszczy opadający nań niewielki obiekt. Odkrycie potwierdza teorię mówiącą, że białe karły są w stanie "pożreć" pozostałości planet, które przetrwały kolejne fazy ich ewolucji
Wysokie temperatury zagrażają pandzie wielkiej
8 czerwca 2016, 08:49James Spotila z Drexler University i jego koledzy uważają, że zagrożeniem dla pandy wielkiej nie jest brak pożywienia. Spotila brał udział w dużych międzynarodowych badaniach w Chengdu Research Base, gdzie przebywa około 150 pand
Gdy światła jest więcej, chemia przyspiesza
5 maja 2017, 14:48W niektórych reakcjach chemicznych cząsteczki pod wpływem intensywniejszego oświetlenia mogą reagować między sobą wyraźnie szybciej. W doświadczeniach przyspieszenie osiągnięto za pomocą podwójnych ultrakrótkich impulsów laserowych.
Nieznane powiązania między temperaturą ciała i otyłością
14 marca 2018, 12:32Ograniczona zdolność podtrzymania temperatury ciała w chłodnym otoczeniu może się przyczyniać do rozwoju otyłości w dorosłości.
Trzecia planeta pozasłoneczna TESS
8 stycznia 2019, 11:13Satelita TESS, który w kwietniu ubiegłego roku trafił w przestrzeń kosmiczną, odkrył swoją trzecią niewielką planetę poza Układem Słonecznym. Planeta HD 21749b krąży wokół jasnego pobliskiego karła, znajdującego się w Gwiazdozbiorze Sieci w odległości około 53 lat świetlnych od Ziemi
Czekolada mieniąca się kolorami tęczy
20 grudnia 2019, 05:10Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu stworzyli czekoladki, które mienią się kolorami tęczy. Nie ma w nich jednak ani grama barwnika. To efekt odpowiedniego ukształtowania powierzchni. W ten sposób uzyskano barwę strukturalną, którą dobrze znamy ze świata zwierząt - np. piór ptaków czy skrzydeł motyli.